Odkryli, jak wspomóc system obronny mikroflory jelit
10 czerwca 2015, 06:33Naukowcy z Northwestern University odkryli, jak wspomóc system obronny mikroflory jelit, by zapobiec groźnym zakażeniom krwi.
Powłoka z jaj wydłuża przydatność do spożycia łatwo psujących się owoców i warzyw
5 czerwca 2020, 11:55Jajka, które w innym razie zostałyby wyrzucone, można wykorzystać jako podstawę taniej powłoki ochronnej do owoców i warzyw. Jak podkreślają naukowcy z Rice University, cienka powłoka rozwiązuje sporo problemów producentów, konsumentów i środowiska.
Czy czeka nas era bio-pleksiglasu?
13 listopada 2008, 22:12Już za kilka lat do produkcji pleksiglasu możemy zacząć wykorzystywać... bakterie. O odkryciu interesujących cech niektórych mikroorganizmów informują niemieccy naukowcy.
Poziom składników odżywczych wpływa na zdolności poznawcze
29 grudnia 2011, 10:19Starsze osoby z wysokim poziomem kilku witamin (B, C, D i E) oraz kwasów tłuszczowych typu omega-3 we krwi lepiej wypadają w testach zdolności poznawczych i doświadczają mniejszego spadku objętości mózgu. To jedno z pierwszych studiów, które uwzględnia stężenie pewnych substancji we krwi, a nie bazuje na kwestionariuszach.
Składniki batatowej wody sokowej chronią przed tyciem
8 grudnia 2016, 06:24Poddany obróbce enzymatycznej peptyd batatów ze skrobiowych odpadów przetwórczych (tzw. wody sokowej) znacząco ogranicza przyrost wagi na wysokotłuszczowej diecie. To sugeruje, że odgrywa on pewną rolę w metabolizmie tłuszczów.
Żyj jak bóg, a umrzesz młodo
26 lutego 2010, 11:40Egipskim bogom 3 razy dziennie składano ofiary z wołowiny, gęsiny, chleba, ciasta, owoców, warzyw oraz piwa i wina. Wygląda na to, że kapłani i ich rodziny żywili się tym, co skapnęło z pańskiego stołu. Zabierając do domu delikatesy, kasta ta narażała się jednak na chorobę wieńcową, wywołaną nadmiernym spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych.
Paleodieta wcale nie hamuje skuteczniej łaknienia
21 maja 2014, 11:56Analizując funkcjonowanie mikroflory jelitowej wegetarian i dżelad, naukowcy stwierdzili, że tzw. paleodieta (dieta niskoenergetyczna, niezbyt odżywcza i bogata w błonnik) niekoniecznie wiąże się z lepszym hamowaniem apetytu.
Fermentacja błonnika siemienia poprawia metabolizm i pomaga walczyć z otyłością
5 lutego 2019, 12:03Fermentacja włókien z siemienia lnianego w jelicie zmienia mikrobiom, poprawiając metaboliczny stan zdrowia i chroniąc przed chorobami związanymi z otyłością wywołaną dietą.
Jabłka zabezpieczają przed astmą
21 maja 2007, 11:22Dzieci matek, które w czasie ciąży jedzą dużo jabłek, rzadziej chorują na astmę.
Orzechy włoskie zawierają najwięcej przeciwutleniaczy
28 marca 2011, 09:41Dr Joe Vinson z Uniwersytetu w Scranton analizował zawartość przeciwutleniaczy w różnych rodzajach orzechów. Stwierdził, że garść orzechów włoskich zawiera ich 2-krotnie więcej niż podobnej wielkości porcja innych popularnych orzechów, np. pistacji, migdałów czy orzechów ziemnych.